Szirt

Lényeg, hogy segítsük egymást és ne csak álmodjuk, de éljük is a magunk életét, - írja Fehér Csilla.

Azt az életet, „aminek megvan a végső tökéletessége, minden tekintetben jónak mondatik; de az, amiben nincs meg a végső tökéletesség, amelynek meg kellene lennie, nem minden tekintetben mondatik tökéletesnek és jónak, hanem csak bizonyos tekintetben” – ezt pedig már Aquinói Szent Tamásnál olvashatjuk, hogy a létezés és a jó alapvetően pozitívan korrelál.

Lásd, a szirt a gránit és a diorit közötti átmenetet képező mélységi magmás kőzet (granofels) olyan metamorf átalakult érc, amely nem palás, földpátot, kvarcot, színes szilikátot tartalmazó átalakult gneiszes szerkezetű kőzet, ásvány lineáció (fontosnak vélt ellenpont!), azaz irányítottság nem figyelhető meg benne.

Lennon Richard clevelandi püspök három évvel ezelőtt a magyar közösség által - több mint száz éve! - használt Szent Imre-templom bezárása mellett döntött. Noha ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát – két évtizede nem történt hasonló eset - a papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy nevezett püspök az ügyben megsértette mind az egyházi, mind az eljárásjogi törvényeket. A tizenhárom érintett templom azon ötven közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta: hogy a plébánosok és a hívők száma fogyatkozott. A plébániák egy részét magyar, lengyel és ír bevándorlók alapították. A templomokba való bezárkózással és egyéb más módszerekkel tiltakoztak az egyházközség tagjai a bezárások ellen. Sőt még egy szakadár kongregációt is létrehoztak. A clevelandi Szent Imre nevét viselő magyar templom bezárását eldöntő püspök március 7-én kézhez kapta a vatikáni végzést – közölte Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője. Megmenekülhet a magyar templom!

Ugyan nem tudni a „jangua csingi hua-hua” kifejezés jelentését, - de mivel mi sem az út kezdetén vagyunk, - feltehetően a „cintányéros cudar világ” fordítás lesz alkalmas az érthetőségre.

Csetneki és Máriássy család által a 13. század második felében épített, majd a Bebekek (1352) és Andrássyak birtokába került, 1578 – 1585 között reneszánsz erődítménnyé vált és 1676-ban pompás palotává alakított Krasznahorka büszke vára, a magyar büszkeségünk legendája, egyik legértékesebb történelmi épület, mint múzeum, mely kibírt két világháborút, földrengést és sok katasztrófát, március 10-én, szombaton délután hatalmas lángokkal leégett – Sóti Ernő tudósítása. A szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adásábanVasik János a Pátria rádió munkatársa Lengyel Dianának, az MTI –nak így nyilatkozott:”Az itt lakók (szerző: Krasznahorkaváralja) szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg”. Az idős krasznahorkaiakkal mi is sírunk, hogy az aznapi tűzpróba  szlovák választást ne befolyásolta. A fergeteges hangulat szerint: ”Kinn is vagyunk, benn is vagyunk”- talán sem kinn, sem benn!  A tetőszerkezet teljesen leégett és összeomlott, a vár falai azonban megmenekültek...

Csatlakozom Antal Ágotához: „Takarítsuk el a romokat, és teremtsünk új értékeket, igazat, maradandót, előítéletek nélküli, tiszta, teremtő gondolatokkal és szándékkal.”    

Ismételten, felismertük, kétséget kizáróan, a fürdővizet a gyermekkel együtt nem önthetjük ki.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

EPOLETT

ÁLELEVENSZÜLŐ

A szegek helyei