HOGYAN ENGEDHETNÉNK BE...


Ad te fecisti nos Domine, quia et inquietum est cor nostrum, donec requiescat in te (Aurelius Augustinus) 

Magadra nézve teremtettél Uram, nyugtalan a mi szívünk, míg meg nem nyugszik benned, - karácsonyi vallomás a Vallomásokból. Mert ennek az ünnepnek az üzenete: Jézus törődik veled.

Igen, mert ha már van, ha még van ez a „szeretet vásárává” átgyúrt ünnep és ajándékozás hónapja”, akkor a boldogságra és örömszerzésre is kifinomult mérési eszközeinkkel - mert ez egyetlen értelmes társadalmi cél - pontosan behatároljuk mind az elvárás, mind az adottságaink mérlegét. Az egyöntetű ünnepély (homogenizálódott sollemnitás) - szervezés annyira igénybe vesz sokakat, hogy nemcsak közgazdászok, társadalompolitikusok, de agykutatók, filozófusok és pszihológusok közös szintézise szükséges ahhoz, hogy képet alkossunk a készülődés Jézus-nélküli alternatívájáról.

Csakhogy a gyermekgyilkos, akit akkor Heródesnek hívtak, a boldogságot otthonába invitáló, fals, az eredeti iránytól eltérő érzelmi intelligenciájával vérszemet vetett a világban otthont, Megváltót, Jézust kereső emberre. A nyilvánosságot jól használó, életkort és alkati sajátságot radikálisan igénybevevő, megosztott szerepkörű személyiségek esővonalbeli szerepeltetésével már magához hívja, mint a társadalom, az élet egyszerre fontos és egyszerre kevésbé fontos kérdésének megoldója. Aktív cél az irányítás átvétele kompromisszumos sorozat mehanizmusával, a keresztény tanítás tiszta üzenetének elferdítése. Rövid időszaki lecsapódást, - mely felmérhetetlen kárt okozott magyar nemzetünk életében - a történelmi egyházak illetékesek felmérni. A több évtizedes határrendszer és a politikai elnyomás mellé társuló magyar civakodás sem tudta megsemmisíteni a karácsonyi fényt: Világosodik! A kivilágosodás mindig valamilyen kezdetet fejez ki, melynek segítségével új környezetbe, eseménybe, időbe vezet. A sötétség gyűlöli a fényt, s a penészgomba elenyész a napon...

Úgyszólván a magunk zavarába esnénk, ha a történelem, a körülmények után nem tennénk személyessé a teljes karácsonyi képet. Betlehemi csillag, éjszaka, szent szüle pár, angyalok, pásztorok. A Jézushoz menő napkeleti bölcsek ajándéka: arany, tömjén, mirha. Az arany az erőnek, hatalomnak, gazdagságnak jele: a tömjén a jó illatnak, az áldozatnak kifejezője: a mirha a gyógyítófűvek egyike. Azóta is Jézus a király, a főpap, a gyógyító orvos. János evangélista mindössze ennyit ír prológusában: „És az Ige testté lett...”

Látták az Ő dicsőségét elődeink. Látnunk kell a nekünk is. Nyitva áll a parányi gyermek ajtója, az istállósorsú és művelt emberek előtt egyaránt. Van bőven ajándékunk, átadjuk bűneinket, félelmünket, szorongásainkat. Könnyeinket csak Ő láthatja.”Ne félj, gondom van rád!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

EPOLETT

MAGYAR TIMPANON

Hangösvény suttogás