K Ó R O K O Z Ó


Lapul csöndben patogén prion, hisz baktériumnál is kisebb, csak élő sejtben képes önálló anyagcserére, egyszerűen vírus és gomba (fungi), mert spórákkal, sarjadzással szaporodó, károsító életet megjelenítő növény vagy állat. 

Élősködő sajátsága, jellegzetessége, - a biológiai értelemben megtelepedett „gazda” testén / testében élve-szaporodva okozott betegség. Lehetséges kórokozói képesség mértéke a betegség kórjelző felismerését segítő és a betegségre jellemző patogenitás, a fajon belül is igen változatos lehet.

Ugyancsak nyugtalanító és egyre inkább nehezen megoldható kérdéssel való foglalkozásra kényszerültek a víruskutatást végző tudósok. Virológiai szakvélemény szerint a H1N1 vírus genetikai változásának eredménye, amely az „új influenza  A (H1N1) vírus nevet kapta  - halálos áldozatokkal járó megbetegedést okoz. A „2009. járvány” a tegnap 114, holnapután 200 országban lesz felismerhető. Az influenza tehát, olyan vírusok útján terjedő betegség, amalynek kórokozói – az influezavírusok – elsősorban a felső és alsó légutakat, az orrot, a torkot, a tüdőt, a mandulákat és a középfület fertőzik meg. Fontos tudni – véli a virológus, - hogy a szezonális keveredésre nem mutat hajlandóságot, így nem kell tartani „szupervírus” kialakulásától.

Csak a vírusok okozta betegségekkel és gyógyításukkal foglalkozó tudományág olyan társadalmi, közéleti körülmények közt kényszerül tevékenységét kifejteni, ahol a megbetegedés fenyegető veszélye nőttön-nő, s már a tudomány világméretű fejlődésének eredményeként messze kerültünk a középkori betegség meghatározástól, miszerint a téli-tavaszi légúti megbetegedéseket a csillagok állása és befolyása okozza. Rövidebben: az a betegség, amely önmagától is meggyógyul, az gyógyítható. Csak a fenntartandók fenntartásával fogadhatjuk el a gyógyszeripar több esetben alkalmazott középkori módszerét, hogy ha nem használ, nem is árt.

Igen áttetsző ötlet-terméknek bizonyul a média szárnyára kapott influenza, hogy a kormányzó testületek felelősségének eltussolása, akárcsak  a fejlesztés politika, jogszabályalkotás, humán erőforrás , versenyképesség növelése,   vagy éppen a társadalmi infrastruktúra, akkreditált programok kérdésére ne legyen elegendő idő a gazdasági és erkölcsi válság idején. Szabó György úgy látja, hogy ennek megfelelően mi sem egyszerűbb, a hitel- és gazdasági válságból úgy érkezünk ki hamar, hogy mondjuk valamire, minden ország nagyon sokat költ. Mi kell ehhez? Egy olyan betegség, ami eddig még nem volt, és ha „lehet” gyógyíthatatlan legyen. Így a hitelkeret más célra történő felhasználásával gazdasági műveletre is feleletet ad. Itt a bizonyíték, mert „megalkotódott” a vándor-influenza vírusa: madárról disznóra majd emberre. Csak ez nem új keletű, a modern tudomány már régen leírta H1N1-t, mellesleg ez volt a spanyolnátha okozója.

A H1N1 elleni hatóanyagok legyártását az az óriás gyógyszercég kapta, amely ellen a csirkeinfluenza szándékos terjesztésének vádja miatt az FBI nyomozást folytat.

Aki tudja, vegye be! – mindkettőt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

EPOLETT

MAGYAR TIMPANON

Hangösvény suttogás