Szárnyborda a hit (2008 a biblia éve)


A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a magyar egyházak ezt az esztendőt a többi európai ország mintájára a kereszténység alapüzenetének tolmácsolására a Biblia évének jelölték meg, a mondanivaló lényegét pedig a ,,Boldog, aki olvassa..." (Jelenések könyve 1,3) evangéliumi idézetben. Istentől áldott ,,bekapcsolódást" kívánva, dr. Erdő Péter bíboros, prímás, dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, zsinati elnök és Ittzés János evangélikus elnök-püspök közösen arra biztatják az olvasás örömét ismerőket, hogy keressék a kapcsolatokat az üzenet továbbítására.
Az ugartépő gondolat alapelve: ,,,Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok." (János 13,35) Ahogy minden felekezet, gyülekezet, intézmény és szervezet, a kezdeményezéshez csatlakozva került a Biblia, mint a hit tárgya és mint felbecsülhetetlen értékű kulturális kincs, az érdeklődés és az élet középpontjába.
Ilyen gondolatokkal hívta össze a II. Közép-Nyírségi Református Találkozót a presbitérium nevében dr. Kovács Kálmán lelkész Baktalórántházára. A presbitérium eltökélt szándéka értelmében egy különös adalékkal szeretnénk hozzájárulni a lélek egységtörekvéséhez. Ez pedig nem más, mint 15 millió magyar lélekben történő egyesítése, nyelveket egyező hitben való egybegyűjtése jelképesen — áll a meghívóban.
Az egyházközség úgy döntött, hogy a történelmi vármegyék egy-egy lelkészének a teljes Szentírás egy-egy példányát ajándékozza vármegyéjük térképével és a címert ábrázoló zászlóval. Ezt követően a történelmi vármegyék képviselőinek tiszteletére adott fogadáson alkalom nyílott a háromszéki jelvények birtokában tolmácsolni köszönetünket, elismerésünket.
Az ünnepi rendezvény vendége volt Balogh Zoltán, az Emberjogi Bizottság elnöke, Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke és Zán Fábián Sándor, Kárpátalja református püspöke.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÁLELEVENSZÜLŐ

EPOLETT

Hangösvény suttogás