TABULA RASA


Lélekről címmel írott munkájában Arisztotelész használja e kifejezést melynek jelentése: tiszta helyzet. 

Akkor, amikor valaminek a lezárása utáni, az előzményeket figyelembe nem vevő helyzet, aminek az alapján mindent újra lehet kezdeni: tiszta lap. Tehát, azért tabu, azért sérthetetlen az „egységes nemzetállam” is, mert nem szabad hozzányúlni, amiről korábban nem szabadott beszélni és nem szabadott említeni. Egyes ókori görög és római filozófusok tudták ezt.

Lám mennyire nehéz ezt a tabularázást / a „rázás” kifejezésre érdemes lenne, visszatérünk! / megtanulni azoknak az erdélyi székelyeknek, akik 1116 óta, mint a király seregében harcoló könnyűfegyverzetű lovas nép soraiból megalakult 1-es sz. Székely Határőr Gyalogezredként 4212 határőrével és 5166 növendékkel vonult be a Haza történelmébe. Csak a csíki Huszárezred 770 főt soroztatott be.

Ugyan a Kárpát-medence magyar öntudat és közös akarat kialakítása tekintetében a trianoni tragédia által nemcsak földrajzilag, de lelkileg is kis nemzetté vált Magyarország. Nem is tudott, talán nem is akart az elszakított területek, nemzet testek sorsán könnyíteni. Találóan fogalmaz Zabolai Csekme Éva: Mindenkinek meg akartunk felelni, állandóan meghunyászkodunk, és nem merjük érdekeinket az EU-val szemben érvényesíteni. Márpedig, aki kicsinyített felnőttként viselkedik, azt úgy is kezelik. Kung Fu-ce /i.e.6.századi kínai filozófus/ ezt úgy fogalmazta meg, hogy „ha valaki úgy viselkedik, mint egy szamár, ne csodálkozzon azon, hogy a hátára ülnek”. Csonka ország lakóinak nagy része elveszítette magyar öntudatát, melyért felelős a magyar kormány, parlament, politikai pártok. Nagyszerű alkalmak elvesztése miatt okolhatja Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja magyarsága Döntéshozó felelősség, de még a műtétileg eltávolított testrész helyén érezni vélt fájdalom tünete a”fantomfájdalom” sem jelentkezett.  Szótlan, gyáván végignézték a farkas és a bárány mesének erőviszonyait, részben a védtelen gyengével szemben fellépő nyers erőszakosságot. A mesében az álnok farkas azzal vádolja a forrásvízben lejjebb álló bárányt, hogy megzavarta a vizet, amelyből ő inni akart. A nyelv ebből alkotta e mese második szállóigéjét: „Nem sok vizet zavart!”

Csak az autonómia, ami alatt önigazgatást, önkormányzatot értünk, - mint igény, minden magyarlakta területen megjelent. Az érintett országok politikusai is választási kampány-szlogenné degradálták az ügyet. Nevetséges a magyar-magyar csatározásra párthíveket toborozni, majd megünnepelni a saját magunk fölötti győzelmet, a nemzeti önazonosság védelmének ügyét pedig az idegen szavak és kifejezések szótárába száműzni. Tudott dolog, a magyarság öntudatnak erősítése sokak számára nem kívánatos. Természetes, hogy könnyebb a magukat érintettnek vélt szomszédjainknak sakkban tartani egy darabokra szaggatott, megfélemlített magyarságot, mint egy olyan nemzetet, amely bátran jelét adja összetartozása tudatának, és amely megteremti jogi feltételét az állampolgárságon és az autonómián keresztül.

Íme, a TABULA RASA, talán azt is jelenti: tisztánlátás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

EPOLETT

MAGYAR TIMPANON

Hangösvény suttogás